A falumúzeumon már van napelem, miért ne legyen nálam is?

Egy elég kicsi falu a miénk a világ végén, de van egy nagyon szép múzeuma. Bár a vidéki élet nem a lustáknak való, ahogy szokták mondani, van egyfajta egyedi stílusa. Az itteni kis házak, bár eléggé egyszerűnek tűnnek első ránézésre a festői táj közepén, ha így vesszük, nagyon sok műalkotással rendelkeznek. Kreatív, kacskaringós mintázatú fabútorok, matyóhímzéses színes asztalterítők minden étkezőben, a klasszikus magyar falusi kultúra szinte minden művészi elemét tükrözi nem csupán az építészet, de az ott lakók által készített kisebb dísztárgyak is.

Mindebből kifolyólag talán nem meglepő, hogy a művészet és a kultúra szerelmesei időnként még távoli országokból is ellátogatnak a falumúzeumunka, hogy megtekintsék az ott található, a klasszikus magyar falusi életet bemutató festményeket, szobrokat, kézzel festett edényeket és egyedi feliratos, tarka hímzéseket. Egy nap azonban valami nagyon furcsa dologra lettünk figyelmesek. A múzeum klasszikus vörös cseréptetője ugyanis tele volt napelemekkel!

Hogy mennyire illik ide a modern stílus, az egy jó kérdés, de haladni kell a korral! Hallottam fél füllel, hogy pont lesz valami lakossági napelemes pályázat is, az interneten rákeresve pedig a rátaláltam a napenergiapluszprogram.hu oldalra. Szerencsésnek éreztem magam, mivel itt már egyből találtam egy rövid összefoglalást a főbb tudnivalókról. Pontosan leírták ugyanis, hogy mikor indul a pályázat, mekkora az állami támogatás összege, a kormánynak mekkora keret áll a rendelkezésére, és ez hány háztartás sikeres projektjét tudja fedezni.

Ezekkel az információkkal persze jó tisztában lenni, de a napenergiapluszprogram.hu még ennél is tovább megy. Itt a faluban ugyanis kevesen rendelkeznek jogi vagy gazdasági diplomával, ezért sokan nem tudják, hogy milyen elszámolások léteznek a napelemes rendszerek kapcsán, melyiknek mi az előnye és a hátránya, és így tovább. A napenergiapluszprogram.hu éppen ezért erről is készített néhány rövid, közérthető cikket, amelyek segítségével megérthetjük a szaldó és a bruttó elszámolás közötti különbségeket, illetve hogy miért előnyösek az energiatárolós rendszerek a mostani gazdasági környezetben.

A jelenlegi felhívás keretein belül ugyanis ilyen napelemes rendszerek segítségével szeretné segíteni az állam a magyar családok önellátóbb és kevesebb kiadással járó villamos energia felhasználását. A rendszer mérete 4 vagy 5kW lehet 10 kWh kapacitású akkumulátorral, ezt a háztartások átlagos fogyasztása alapján határozták meg.

Én támogatom az ötletet, meg nekem sem jönne rosszul egy ilyen, főleg mivel nemrég vettem elektromos tűzhelyet, emiatt pedig magasabb lett a villanyszámla. Fel is vettem hát a kapcsolatot a napenergiapluszprogram.hu-val, akik minden fennmaradó kérdésemre választ adtak. Pontos felvilágosítást adtak, hogy mit kell beszerezni 2024. január 15. előtt, hogy egész biztosan simán menjen a pályázati regisztráció és jó esélyekkel induljak a támogatás megszerzésére. Így az ügyintézés első része simán ment, szerintem a többi sem fog problémát jelenteni. A baj csak az, hogy a villanyórám már elég régi és felújításra szorul. A napenergiapluszprogram.hu munkatársai természetesen arról is tájékoztattak, hogy ennek a munkának melyik része számolható el a pályázatban és melyik nem, így már ez sem tart vissza.

Azt hiszem, most már esélyes, hogy nemcsak az én házamon lehet majd napelem a faluban, mert akad itt bőven dolga a napenergiapluszprogram.hu-nak, miután meséltem róluk a közvetlen szomszédaimnak. De nem baj, a múzeum mellett jól mutat majd a többi is!