A hangtál egy sajátos művészeti eszköz

Művészcsaládban nőttem fel, így számomra ez a terület nem idegen. Mindegyik családtagom értett valamelyik művészeti ághoz, anyukám például nagyon szépen énekelt, apukám szobrászkodott, az öcséim festettek stb. Én valahogy úgy éreztem, hogy kimaradtam ebből az igen sokat érő örökségből, ugyanis nem tudtam róla, hogy bármiben is tehetségem lenne, ami művészettel kapcsolatos. Pedig rengeteget próbálkoztam, a legkülönbözőbb dolgokba ástam bele magam, de a végén valahogy mindig az derült ki, hogy nem éppen nekem való. Viszont az is biztos, hogy a kitartásunk is híres a családban, és ehhez hű maradtam, így nem adtam fel a további keresést. Az első sikerélményem a zongorához kötődött, mert elég jól megtanultam rajta játszani. Nem volt benne kimagasló tehetségem, de azért olyan rossz sem voltam. Viszont ez nekem nem volt elég, mert ahhoz voltam szokva, hogy ha valamelyik családtagunk megtalálta a maga művészeti ágát, akkor abban olyan tehetséges volt, hogy kiemelkedett a többiek közül. Hiába voltam nagyon ügyes zongorista, ez valahogy nem akart eljönni.

Végül a zongorázás megmaradt szórakoztató hobbinak, és nem adtam fel a további keresést, mert éreztem, hogy még nem találtam meg egyelőre azt, amiben igazán tehetséges vagyok, de valahol létezik. Mint utólag kiderült, az volt a baj, hogy a nagyon hagyományos művészeti ágak területén nézelődtem, közben nem ott kellett volna keresnem a megoldást. Mint kiderült, egy olyan tehetséggel áldott meg a sors, amihez a hozzávaló hangszert a családunk még csak nem is ismerte, pedig ez a legtöbb hangszer esetében azért nem mondható el. De ne szaladjunk ennyire előre.

Egyik héten összefutottam az egyik barátnőmmel, és elpanaszoltam neki a problémámat, meg azt, hogy mennyire elegem van már belőle, hogy csak én vagyok a fekete bárány a családban. A barátnőm ezt a problémát nem igen érezte át, mert az ő családja felől nem volt olyan nyomás, hogy valamilyen művészeti ágban tehetségesnek kell lenni. Ezt el is mondta, hogy sajnos érdemi tanácsot nem fog tudni adni, viszont ő nemrég rendelt egy hangtálat a nepalitermekek.com/ oldaláról, és azóta nagyon jól elvan vele, nyugtatja az idegeit és közben elszórakoztatja magát. Illedelmesen megköszöntem az ajánlást, de magamban el is vetettem a dolgot, hiszen azt sem tudtam, mi az a hangtál. Mindenesetre nem hangzott túl professzionális eszköznek. Ennek ellenére mégis elültette a bogarat a fülembe, és csak nem hagyott nyugodni a dolog. Így végül, amikor hazaértem, bekapcsoltam a gépem és ellátogattam a nepalitermekek.com/ oldalára, hátha találok valamit arról, mi is pontosan ez a hangtál. Az első meglepetés már akkor ért, mikor az oldalra rámentem, mert nagyon kellemes és megnyugtató volt az egész külseje. Nem szoktam a borító alapján ítélni, félreértés ne essék, de vannak azok a helyzetek, amikor is igen sokat számít egy szép küllem.

nepalitermekek.com/
Nepáli látkép

Elég sokféle termék közül lehet választani, de én célirányosan mentem az felé, amit a barátnőm ajánlott. Meglepődtem, mennyi információt írnak erről az eszközről, holott a neve nem éppen ez sugallja. Nekem az étkezési tányéron kívül nem nagyon volt más elképzelés a fejemben, de ezeknek a hangtálaknak természetesen semmi közük nincs az előbb említettekhez. Több lehetőség is volt, de én úgy voltam vele, hogy ha már választok egy hangtálat, akkor az legyen kézzel készített. Ugyan ezek drágábbak, de szerintem megéri egy nagyobb összeget rájuk áldozni. Ha már vásárlásra adtam a fejem, szerettem volna kicsit többet megtudni arról, pontosan miért is jók a hangtálak, hogyan kell használni, van – e valami hatásuk, ehhez hasonló dolgokat.

Többek között azt is megtudtam, hogy az emberi szervezetnek van egy olyan rezgésszintje, amin akkor működik, ha egészséges. Ez a rezgésszint le tud esni, ha valami probléma van az emberi testtel, például megbetegszik vagy valami baj éri. A tibeti hangtálak a megszólaltatásuk során képesek olyan rezgéseket kibocsátani, amelyek bizonyítottan segítenek abban, hogy az emberi test rezgéseit visszahozza az egészséges szintre. Ezért is van az, hogy a hangtálakat előszeretettel használják a gyógyítás területén is, csak úgy, mint relaxációhoz, meditáláshoz, de még zenéléshez is. Itt érkeztünk el az egyik legfontosabb részhez, ugyanis mint kiderült, van érzékem a hangtálakhoz! Az oldalon is olvastam, hogy hosszú gyakorlási folyamat vezet el oda, hogy valaki tiszta hangot tudjon előcsalogatni a hangtálából, kezdőknek ez legtöbbször nem sikerül, de ez teljesen normális is. Mikor először kipróbáltam a barátnőm hangtálát (ugyanis nem akartam látatlanban venni egyet), már elsőre sikerült egészen tiszta hangot kicsikarnom belőle, ez pedig nagyon nem gyakori! Az hozzá tartozik a dologhoz, hogy nem volt 100 % – ban tiszta a hang, de ez kezdetnek tökéletesen jó volt.

Ki is választottam a számomra megfelelő színű – mintázatú hangtálat a weboldalról, és úgy döntöttem, megrendelem, hogy minél hamarabb a birtokomba kerülhessen. Kicsit szerettem volna arról is megtudni, hogyan zajlik a kiszállítás ennél a vállalatnál, így rákattintottam a szállítási feltételek fülre, hogy tájékozódhassak. Azt olvastam, hogy a megrendelt terméket 48 órán belül szállítják ki azon a módon, ahogyan mi kértük, viszont ha valamiért késne a szállítás, azért nem tudnak felelősséget vállalni. A csomagot érdemes vagy a munkahelyünkre vagy a lakásunkra kérni attól függően, hogy hol tartózkodunk a megadott 9 és 17 óra között. A házhoz szállítás díja 990 Ft, de ha a rendelésünk értéke meghaladja a 17 000 Ft – ot, akkor ingyenes. A futárnál lehetőség van arra is, hogy ne csak készpénzzel, hanem bankkártyával fizessünk. Szerintem ez nagyon hasznos dolog, mert korábban volt már abból problémám, hogy rendeltem valamit, de elfeledkeztem róla és aznap, amikor jött a futár, akkor nem volt itthon készpénzem, és hoppon maradtam a futár előtt. Meg hát a mai világban szerintem ez egy alap dolog is kell legyen.

Bár sosem gondoltam volna, de végül nagyon jól sült el, hogy barátnőm ajánlotta nekem, hogy próbáljam ki a hangtálazás művészetét. A családom először erősen kétkedve fogadta ezt az egészet, hiszen hozzám hasonlóan nekik sem volt arról fogalmuk, hogy mi is ez az eszköz. Úgy döntöttem, eloszlatom azt a ködöt, ami a fejükben kavarog ezzel kapcsolatban, és összehívtam őket egy délután, hogy bemutassam, mi is ez az eszköz pontosan, amit nemrégiben vásároltam. Láttam rajtuk, hogy nem értik, mit fogok csinálni, de amint felcsendült a hangtál hangja, mindenki elnémult, és áhítattal hallgatták a játékomat. Aztán mikor véget ért a “koncertem”, meséltem arról is, hogy mennyi pozitív hatása van ezeknek a tibeti hangtálaknak, és hogy ebből kifolyólag mennyi mindenre fel is használják. Azt láttam, hogy végül sikerült a családomat meggyőznöm, hogy ennek az egésznek van értelme, így végre én is megtaláltam azt a művészeti ágat, amiben tehetséges vagyok.