A kiállítás megnyitó és a napelemes rendszerek

Egy környezettudatos vidéki ember Pesten

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény legény, aki nem akart többet feleslegesen villanyszámlára költeni. Akár így is kezdhetném ezt a bejegyzést. Egyrészt, mert tényleg szegény családból származom. Másrészt pedig, mert szegény soromból kifolyólag nagyon gyorsan elsajátítottam a spórolás művészetét, tényleg nem szeretek feleslegesen költeni. Illetve, és ezt talán ugyancsak a származásom okán hozom magammal, nagyon kötődök a természethez. Ezért a mindennapjaim során igyekszem a lehető legkörnyezettudatosabban élni a mindennapjaimat.

Amikor felkerültem Pestre kollégiumba, elborzasztott a város zaja. Így amikor elvégeztem a képzőművészeti főiskolát, biztos voltam benne, hogy nem maradok a városban. Jöttem le azonnal vidékre, és azóta egy szép kis galériát is berendeztem, ahol a képeimet kiállítom néha. Olykor-olykor azért felmerészkedek még a fővárosba, ugyanis én is nagyon szeretem más művészek munkáit számba venni, de vidéken erre kevesebb ehetőség jut. Így tettem nem is olyan régen is, talán egy vagy két hete történhetett. Felültem a Pestre tartó vonatra, és egészen a nyugati Pályaudvarig zötykölődtem vele. A belvárosban pedig megkerestem a kis kiállítótermet, és már bent is voltam a többi látogatóval együtt, hogy megcsodáljam a képeket.

Kiállítás megnyitó után napelemes rendszer árak

Nem is ott ért a meglepetés, hanem visszafelé a vonaton! Ahogy ugyanis zötyögtünk a visszaúton, egyszer csak megláttam egy házat a semmi közepén. Ezen még csak nem lepődtem volna meg, elvégre, én is tanyán nőttem fel, de ez a ház nem akármilyen vidéki ház volt. Ennek napelem volt a tetején! Szöget ütött a fejembe a gondolat: de jó is volna tudni, mi lehet egy ilyen napelemes rendszer ára! Mi is telepíthetnénk a mi házunkra. Akkor pár éven belül talán a villanyszámlát is megspórolhatnánk, de ami biztos, hogy nem szennyeznénk tovább a környezetünket teljesen feleslegesen. Hiszen gyakorlatilag azt az áramot használnánk el, amelyiket saját magunknak termeljük meg.

Nagyon megörültem ennek a gondolatnak, és otthon fel is ütöttem az internetet, hogy kicsit körbenézzek ebben a témában. Mivel azért a megtakarításaink limitáltak, első körben olyan oldalakat próbáltam keresni, ami ahhoz ad segítséget, hogyan alakul egy napelemes rendszer ára. Amikor rátaláltam a sporoljnapelemmel.hu-ra úgy éreztem, ezt az oldalt nekem találták ki! Ahol a takarékoskodás és az okos befektetések a fő csapásirány, az az oldal nem beszélhet mellé. Amit az oldalról megtanultam, hogy ha egy kb. 5kw teljesítményű rendszerrel számolunk, akkor nagyjából 10 év alatt lehet eljutni arra a szintre, hogy ne kelljen fizetni a villanyszámláért. Tehát a napelemes rendszer telepítése mindenképpen hosszútávú befektetés, de ezzel nincs is semmi problémám. Nektek van tapasztalatotok az ilyesmiben?