A műanyag ablak, vagy a fa ablak a jobb választás?

Az életünk tele van nagy kérdésekkel, engem pedig mostanában ez foglalkoztat, mert le akarom cserélni az ablakaimat, de nem tudom, hogy mire cseréljem. Minden szempontból a műanyag ablak tűnik a legjobb választásnak, mivel sokkal jobban szigetel, a kellemetlen zajokat kint tartja, a légkamrák pedig tesznek arról, hogy a meleg bent, a hideg pedig kint maradjon.

A műanyag ablakok nem változnak olyan nagy mértékben az idő előrehaladtával, nem fagynak el az esetleges extrém időjárásban és nem kell attól sem tartanunk, hogy elrohadna. A műanyag ablakok minden szempontból jobbak, min t egy fa ablak.

De akkor miért is kell gondolkoznom rajta, hogy milyen ablakot válasszak?

Szeretem, hogyha olyan dolgok vesznek körbe, amikben jó gyönyörködni. A fa ablak kereteket pedig sokkal egyszerűbben lehet színezni, és nekem igazából ez volt az egyetlen olyan indokom, ami a fa ablak mellett szólt. Szeretem, ha különlegesen néznek ki a berendezések a lakásomban, ha minden az én ízlésemet tükrözi.

muanyagablakom.hu oldalon néztem tüzetesebben utána annak, hogy megéri-e lecserélni a fa ablakaimat műanyagra, milyen előnyökkel járnak ezek. Itt mindent leírnak a műanyag ablakokkal kapcsolatban. Több előre gyártott méretben léteznek. Több fajtájuk van attól függően, hogy melyik irányba nyílnak, van-e bukó lehetőségük.

A szigetelés szempontjából is több ablakot különböztethetünk meg. A műanyag ablakok ugyanis azért szigetelnek olyan jól, mert a műanyag keretben légkamrák vannak, amik segítenek megakadályozni, hogy a hideg átjusson az ablakon, vagy a meleg kijusson azon. Minél több légkamrából áll egy ablakkáva, tulajdonképpen annál jobban szigetel.

Az ablakok ára pedig ennek függvényében is változhat. Vannak 4 , 5, 6 de még 7 légkamrás ablakok is. Az árat az is szabályozhatja, hogy ezek a légkamrák levegővel, gázzal vagy egyéb anyaggal vannak töltve. Nem csak az áruk eltérő értelemszerűen, hanem a szigetelő képességük is.

Eddig azt hittem, hogy egyszerűen csak azért mások az ablakok árai, mert vastagabbak, vagy mert más anyagból vannak,d e ezek szerint a légkamrák is hozzájárulnak ehhez, és nem csak a méret a lényeg.

Hőszigetelés tekintetében sokkal jobbak a műanyag ablakok, min t a fa társaik, ezért hiába könnyebb a fát festeni, mégis csak a műanyag mellett tettem le a voksomat. Nekem még nem is 2 vagy 3 rétegű üvegből vannak összerakva az ablakaim, ezért mindenképpen indokolt volt a váltás. A több üveglap ugyanis szintén jobban szigetel. Persze itt is van jelentősége annak, hogy milyen anyag van az egyes üveglapok között. Ezeket mind a muanyagablakom.hu oldalon tudtam meg.

Szerencsére azt i sikerült kitalálnom, hogy hogyan fogom egyedivé tenni az ablakkereteimet, ugyanis, az akril festék műanyagon is megmarad, így az ablakaim nem csak hogy remekül fognak szigetelni, de nagyon szépek is lesznek.