A műteremnek is kell legyen energetikai tanúsítványa

A közelmúltban úgy határoztam, hogy külön műtermet bérelek, mert már nem férek el kényelmesen a mostani lakásomban. Hobbinak indult a festés, de egyre több megrendelést kaptam és ma már nagyrészt ebből élek. Imádom, hogy a szenvedélyem a munkám és szerencsésnek tartom magam, hogy olyasmivel keresek pénzt, amit nagyon szeretek csinálni. Eljött az ideje, hogy műtermet béreljek, vagy akár vegyek, de ez a lehetőség inkább csak zárójelben merült fel.

Ahogy nézelődtem a lakások között, megakadt a szemem egy nagyon jó áron eladó, tágas, világos lakáson, ami tökéletes lenne műteremnek. Azonnal felhívtam a tulajdonost, aki – bár nagyon kedves volt, de lelombozott egy kicsit. Azt mondta, hogy egy ideig még nem tudja eladni a lakást, mert nincs meg az ingatlan energetikai tanúsítványa. Nagyot néztem erre, hogy a micsodája nincs meg a lakásnak? Mint kiderült, a tulajdonos is most nézett utána, hogy mi az az energetikai tanúsítvány és miért van szüksége rá, ha el akarja adni a lakását. Egy ideje már csak érvényes energetikai tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanokat lehet csak eladni, de ezt ő nem tudta. Keresgélni kezdtem az interneten, hogy mit kell tudni egy energetikai tanúsítványról.

Nem mondom, hogy a téma szakértője lettem, de a https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ weboldalon megtaláltam, mennyibe kerül egy ilyen tanúsítvány és hogy egyáltalán mi ez. Röviden és tömören, ez egy szakértői papír arról, hogy mennyi energia kell az ingatlan fenntartásához. Különböző tényezőket vesznek figyelembe a tanúsítvány kiállításakor, ha jól emlékszem, ilyesmiket, mint a falak szigeteltsége és a vízmelegítésre használt eszközök korszerűsége. Ahogy az energetikai tanúsítványokról olvasgattam, megragadta a figyelmemet az az információ, miszerint egy tanúsítványt akár egy nap alatt kiállít a cég a helyszíni szemlét követően. Nem is teketóriáztam sokat, megint felhívtam a lakás eladóját, hogy én úgy tudom, nagyon hamar meg lehet szerezni az energetikai tanúsítványt, ráadásul sürgős esetben már a készülő tanúsítvány számát elküldi a cég, így az ügyvéd azonnal bele tudja írni az adásvételi szerződésbe. Ezen elcsodálkozott, hogy ezt bizony nem tudta és még nem igényelt tanúsítványt sehol, mire megbeszéltük, hogy átküldöm neki az általam talált oldalt. Működni látszott az elképzelésem, miszerint, ha segítek megszerezni a lakás energetikai tanúsítványát, én leszek az első potenciális vevő és jó eséllyel meg tudom venni a lakást.

Jól alakultak a dolgok, mert az eladó visszajelzett, hogy folyamatban van a tanúsítvány igénylése, és amint elkészül, jelentkezni fog. Azért nem adtam fel a lakásnézegetést, hátha találok még kedvezőbb ajánlatot, de ebben nem nagyon bíztam. Inkább csak nem akartam ölbe tett kézzel várni a tanúsítvány elkészülését. Egy nap alatt kész is lett az energetikai tanúsítvány, úgyhogy jelentkezett a lakás tulajdonosa, hogy ha még mindig érdekel a lakás, akkor beszélhetünk róla. Az előzetes olvasgatásaim alapján az energetikai tanúsítványnak nincsen túl nagy szerepe az ingatlan eladási árában, mert a vevő jó eséllyel látja, hogy milyen állapotban van a lakás. A nyílászárók állapota például egy szempontja az energetikai tanúsítvány kiállításának és ezt szakértő nélkül is látja az ember. Ezek alapján nem nagyon bíztam benne, hogy a tanúsítvány minősítése alapján lejjebb mehet a lakás ára, de azért kíváncsi voltam, milyen minősítést kapott a lakás. Meg is beszéltünk egy személyes találkozót, amikor szemügyre tudom venni a lakást és eldönteni, hogy megvegyem-e. Nagyon kíváncsian várom ezt a találkozót, mert nagy reményeket fűzök ehhez a lakáshoz.