A művészemberek sem mindentől elzártan élnek

Él egy olyan borzalmas sztereotípiai szinte mindenki fejében, hogy a művészemberek nem foglalkoznak semmivel a saját dolgukon kívül, mert az ő “munkájukhoz” (vagy inkább szenvedélyükhöz) annyira át kell szellemülni, hogy nem futja a kapacitásaikból a hétköznapi, gyakorlatias dolgokra.

Nekem van festő ismerősöm, aki oktat is. Ráadásul kitelepülve, sőt az országot járva is tart előadásokat, workshopokat. Egész gyakorlatias ember. Mi több, ad és vesz festményeket, kiállításokat szervez. Neki is van olyan praktikus dolgokra szüksége, mint például a NAV-álló kiküldetési rendelvény saját gépkocsi használatához.

Azért jövök ezzel a példával, mert épp a napokban mesélte, hogy mi is ez. És milyen oldal a Roadrecord.hu, ahonnan be lehet egy nagyon jó applikációt is szerezni. Azóta olvasgatok náluk…

A roadrecord.hu tehát a megegyező nevű applikáció népszerűsítésre létrejött weboldal, ahol ki is lehet próbálni azt, de több is lett azért önmagánál. Sok hasznos technikai jellegű leírás olvasható ezen a helyen, és nem is csak az alkalmazás használatáról, hanem másról is. Ahhoz, hogy megértsétek, mi az a NAV-álló kiküldetési rendelvény saját gépkocsi használatához, jócskán mellékelnek nektek/nekünk szakszerű magyarázókat. Ha kiküldetésen vagyunk, de saját autót használunk, ezen dolog költségeit ki lehet fizettetni értelemszerűen a munkáltatóval.

Nem tudom persze, hol és ki szerint értelemszerű a dolog, de ezek szerint mégiscsak az. Én is most tanulom tehát ezeket… És a www.roadrecord.hu mindenképpen jó forrás! Nem kell az említett esetben cégautóadót fizetni, ez egyfajta béren kívüli kifizetés, amit így kapunk. Mármint ha a saját autónkat használjuk úgynevezett “cégérdekből”. Nem csak alkalmazotti státusban, hanem maga a cégvezető is használhatja ezt a formulát. Hisz tudjuk a valós életben szerzett tapasztalatainkból, hogy ez nagyon is előfordulhat, szóval tök jó, hogy van rá jogszabály. Még jobb, hogy létezik már app is tehát, ami megkönnyíti a szabályok betartását. (Nem is igazán csak megkönnyíti, hanem teljesen menedzselhetővé teszi az ilyen folyamatokat, a hozzá nem értőknek, de azoknak, akiknek a munkájához mégis elengedhetetlen)

A kiküldetési rendelvényt meg kell őrizni, de egyébként nem használható munkába járás költségtérítéseire. Ne keverjük össze önmagában az útnyilvántartással…

Kilométerenként 75000 forint számolható el vele, üzemanyagelszámolás útján. Tehát hetvenötezer. Ez évente több milliót is jelenthet egyéni szinten! A következő adatokat kell tartalmaznia: a kifizető cég és a kiküldetésben részt vevő magánszemély adatai, a gépjármű adatai (típus, rendszám, stb), az utazások időtartama és útvonala, a futásteljesítmény és a költségtérítés adatai.

NAV-álló kiküldetési rendelvény saját gépkocsi használatához

Még mielőtt tényleg áttérnénk az oldalon való tájékozódás során magára az applikációra, még hosszas leírásokat kaphat bárki az üzemanyag elszámolásáról és arról, hogy magánszemélyeket, egyéni vállalkozókat és ki mást hogyan érintenek a szabályozások. “Közeli hozzátartozó autójának használata”, és ilyenek.

Az útnyilvántartásról is kapunk a websiteon számos tippet, különféle trükköket ismerhetünk meg, hozzáférünk mindenféle információhoz, de nézzük meg akkor magát az útnyilvántartó szoftvert is…

Már így hívom inkább, hogy szoftver, mert asztali számítógépen hasznosítható a tudása, aminek nagyon megörültem. Én nem vagyok nagy “telefonos”, de nincs jobb mód már erre, manapság. Az útnyilvántartáshoz sincs sokkal jobb tippje senkinek, szerintem. Pláne, hogy a szoftver (vagy app) együtt tud működni a Google bizonyos appjaival, használni tud mindenféle adatot, szóval kompakt, mégis 100%-ig kielégítő szolgáltatást kapunk. Az egész teljesen “NAV-álló” tehát, ami azt jelenti, hogy maga az őt működtető programozott háttér minden “tudást” tartalmaz ahhoz, hogy az ellenérzéseken fenn nem akadó végeredményt “termeljen ki” magából. És természetesen folyamatosan frissül is, ha lenne valami (jogszabályi) változás.

Szóval mostanra eljutottunk odáig, hogy a RoadRecordhoz hasonló appokkal már mindenki, aki nem rendelkezik könyvelői tudással, és még a matek sem az erőssége, menedzselhet bármi ilyesmit, mint az útnyilvántartás. Sokaknak kellhet már sok minden, ami kellemetlenséget okozna, de ilyen appokkal bebiztosíthatjuk magunkat, hogy nem fogunk elcsúszni a bürokratikus banánhéjakon! És ez mindennél fontosabb, mert így már nem lesz elveszett senki, semelyik, az ő foglalkozásához csak távolról kapcsolódó világban.