A művészet is lehet a munkád, de ha más kell, itt megtalálod

Kamaszkorom óta sokat gondolkodtam azon, hogy mi az, amit igazán szeretnék csinálni, miben találhatom meg a kreativitásom megélését, a szenvedélyt és a stabil pénzkereseti lehetőséget egyben. Most úgy érzem, hogy végre megvan az, amit mindig is kerestem: a művészeti menedzsment világa! Amióta csak az eszemet tudom, mindig is rajongtam a művészetekért. Gyerekkoromban folyton rajzoltam és festettem, és minden szabad percemet azzal töltöttem, hogy bebarangoltam a helyi múzeumokat és galériákat az anyukámmal, sok kreatív foglalkozásra is jártunk emellett. Az inspiráció, amit ezek a helyek nyújtottak, mindig is magával ragadott, na meg persze a sok közvetlen, alkotó, szabad szellem. Ahogyan idősödtem, éreztem azonban, hogy nekem nincs akkora elhivatottságom, sem kiemelkedő tehetségem egyik művészeti ágban sem, hiába rajzoltam szépen és írtam jól. Már fiatal felnőttként kezdtem el gondolkozni azon, hogy számomra a művészeti menedzsment és a galériák világa lehet a leginkább izgalmas. Élveztem, hogy megismerhettem a művészeket, beszélgethettem velük a munkájukról, és segíthettem nekik abban, hogy a műveiket minél többen ismerjék meg. Az alkotók tehetsége, a művészeti stílusok sokszínűsége és a művek mögött rejlő történetek mindig is magukkal tudtak ragadni, emellett nagyon hiszek a találkozások, közösségek erejében, így úgy gondoltam: miért is ne? Ugyan volt egy stabil munkahelyem, de nagyon boldogtalan voltam ott, és alapvetően azzal is, amit csináltam. Nem volt bennem már nagy lelkesedés. Ezért döntöttem úgy, hogy művészeti menedzserként szeretném folytatni a pályafutásomat. Elvégre mi lehetne izgalmasabb, mint azon dolgozni, hogy az új tehetségek felkutatása, a művészeti projektek szervezése és a művészeti események menedzselése révén hozzájáruljak a művészek és a közönség közötti kapcsolatok erősítéséhez?! Az értékteremtéshez, a kultúrához? De a művészeti újságírás sem áll tőlem távol. A művészetekkel, művészettörténettel kapcsolatos cikkek írása révén lehetőségem van arra, hogy egyrészt a közönséget informáljam a legújabb művészeti trendekről, kiállításokról és eseményekről, másrészt ezzel is képviselem az általam fontosnak tartott művészeti irányzatokat és jelentős alkotókat.

TopiWork Iskolaszövetkezet – ha még nem hallottál róluk, érdemes rájuk keresni, vagy a linken átkattintani az oldalukra. A számtalan diákmunka, amit kínálnak, szuper lehetőségeket biztosítanak. Mindenféle kategóriában találsz náluk munkát, akár rövidebb, akár hosszabb távon gondolkodsz. A partnereik listáját is érdemes megtekinteni – ezek többsége igazán hosszútávú együttműködés, szóval nagy közös múltra tekintenek vissza. Ez szerintem kifejezetten imponáló, mert ebből az jön le, hogy mindkét fél elégedett, azaz a cégek szívesen fogadják az újabb diákokat a TW közvetítésével.

Akár egy gyakornoki melót is meg lehet csípni, tök jó, nem? Ráadásul nem árulnak zsákbamacskát, és minden adott pozinál szerepel az órabér is, így jó tudni, hogy nem húzzák az érdeklődők idejét, mert csak arra adod be a CV-d, ami neked is megfelel. A TopiWork Iskolaszövetkezettel először a barátaimnak voltak jó tapasztalatai. Mindig mesélték nekem, hogy éppen milyen munkákat néztek ki maguknak, ezek között sok volt az időszakos, és általában meg is kapták őket. Így nagy előnyt szereztek: többféle területen, nagyobb kötöttségek nélkül ki tudnák próbálni magukat, így tapasztalatot szerezhettek arról, miben jók, mit élveznek igazán, és miben kell még fejlődniük. Az olyan általános tapasztalatok, mint az ügyfelekkel, és kollégákkal történő munkavégzés, az egyénileg és a csapatban végzett feladatok, vagy az új ismerek elsajátítása minden munkakörben fontos, és nem árt, ha az ember ezeket már a diákévei alatt megtapasztalja – sokkal könnyebb lesz később, bármilyen területre is vetődik a munkát illetően. A TopiWork Iskolaszövetkezetnek remekül összerakott, kompakt kis weboldala van, amit akár telefonról is kényelmesen lehet böngészni bárhonnan, bármikor. Már tudtam, hogy hosszabb távon a művészetekkel szeretnék foglalkozni, amikor úgy döntöttem, a tanulmányaim során nem árt mást is kipróbálni. A TopiWork Iskolaszövetkezet pedig jó partner volt úgymond a terveimhez: egyrészt sok okosságot tudtam olvasni az oldalukon, mármint egy csomó tippet ahhoz, hogyan írjak meg egy motivációs levelet, mire figyeljek az interjúztatás során, vagy egyáltalán, hogyan koncentráljak az ilyen helyzetekben és szedjem össze a gondolataim, szóval ezek úgymond nagy löketet jelentettek nekem, sokat segítettek. A TopiWorknél nem gond, ha a kezdetekkor még magad sem tudod, mi az, ami érdekelne: ha végignézed a kategóriákba szedett állásokat, biztos vagyok benne, hogy árnyalódni fog a kép. De az is tök jó, ha van néhány konkrét elképzelés (például munkavégzés helyszíne, álláskör, iparág) és ezek alapján keresel rá az éppen szabad pozikra. Szerintem tök jó a kereső, szóval bátran használjátok.

Ráadásul mint ahogyan már említettem, a TopiWorknek remek szakmai kapcsolatai vannak. Főként a fővárosra koncentrálódnak ezek a lehetőségek, de szerintem országszerte mindenhonnan érdemes lehet figyelemmel követni a legújabb diákmeló lehetőségeket, ugyanis bőven akadnak köztük időszakos jelleggel végezhető munkák és távmelók is, ami a messzebb élők számára is tökéletes lehetőség lehet. A munkáknál arra is figyelnek, hogy diákokról van szó, tehát a rugalmas beosztás vagy a részmunkaidő a legtöbb állásnál opció. Szerintem érdemes akár naponta többször is ránézni a weboldalra, hogyha komoly munkakeresésben vagy, mert biztos vagyok benne, hogy hamar lesz olyan állás, ami érdekelni fog, ilyenkor pedig jobb a lehető leghamarabb lecsapni rá és az első jelentkezők között lenni. Hiszen itt is igaz, hogy aki kapja, marja…

Akár tehát éppen aktív hallgatói jogviszonyod van, vagy éppen egy passzív félévet tolsz, bátran pályázz a meghirdetett állások között a TopiWork oldalán! Nagyon remélem, hogy nektek, olvasóknak akkora segítség lesz az, hogy bemutattam nektek ezt az iskolaszövetkezetet, mint anno nekem volt. Ha szeretnél menő cégeknél, jó bérezéssel dolgozni, vagy akár már konkrétan a jövődet megalapozni azzal, hogy gyakornoki munkát vállalsz, akkor a TW-nél biztosan meg fogod találni mindazt, amit keresel!

Tényleg nagyon egyszerű minden lépés: keresel vagy kattintasz, nézed a melókat. Végigfutod a pozíció rövid leírását, az elvárásokat, azt, hogy a cég mit nyújt neked cserébe, milyen munkaidőre számíthatsz, mi a munkavégzés helyszíne és hogy mi az órabér. Ezután már tudsz is egyből a jelentkezésre kattintani, ahol elegendő megadni az elérhetőségeidet és a legfrissebb, pöpecül összerakott szakmai önéletrajzodat (akkor is, ha pályakezdő vagy!), és innentől már csak a megkeresést kell várni. A TW-nél, mint láthatod, ilyen egyszerűen megy. Ha pedig nem volt elég ez a rögtönzött gyorstalpaló a jelentkezésről, vagy nem vagy képben a fizetéssel, a tagsággal vagy mindennek a hivatalos hátterével, akkor a már sokszor említett weboldalt érdemes tanulmányoznod még egyszer, mert minden alap tudnivalót megtalálsz az erre a célra kialakított menüpont alatt! Bárcsak minden ilyen egyszerűen menne, mint a TopiWorknél az álláskeresés… Hajrá-hajrá mindenkinek!