A tanulás is a művészethez tartozik

Én úgy gondolom, hogy mindenben meg lehet találni a művészetet. Nemcsak a rajzolásban, festészetben, szobrászatban, hanem például a tanulásban is. Én világéletemben szerettem okítani magam. Gyerekként szorgalmas voltam, a házi feladataimat gyorsan és időre elkészítettem. Bűntudatom volt, ha esetleg 4-esnél rosszabb jegyet kaptam. Habár ez ritkán fordult elő, azonban a rajzórával megküzdöttem.

Egyszerűen nem ment. Nem voltam tehetséges benne. Hiába próbálták rám erőltetni, az eredmény nevetséges és borzalmas volt. Emlékszem, be akartam neveztetni az egyik alkotásomat egy versenyre, de a tanárom elutasította. Napokig sírtam, mondjuk azt, hogy akkor még nem volt önkritikám. De most visszagondolva, megértem, hogy miért nem engedte.

Miután felfogtam, hogy a művészet ezen ágát el kell engednem, a többi tantárgyba fektettem az összes energiámat. Igyekeztem minden szorgalmi feladatot megcsinálni, ha kellett, önként jelentkeztem a feleléseknél. A dolgozataim jól sikerültek, és szép eredményeket értem el a versenyeken.

A gimnáziumi éveim is ugyanígy teltek. Egyszerűen nem tudtam pihenni, rengeteget tanultam. Természetesen akkor sem tudtam még rajzolni, festeni és egyéb kézügyességi feladatot elvégezni, de váltig állítottam, hogy nekem a tanulás az igazi művészet. Nem is voltam népszerű a kijelentésemmel, de nem foglalkoztam másokkal. A ballagáskor megkaptam az egyik legrangosabb igazgatói elismerést, és ha jól tudom, a fotóm és a nevem az iskola falán ki van akasztva.

Talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy az egyetemen fizikusnak tanultam. Ott is igyekeztem minden egyes órára bejárni, habár azért én is megéreztem az egyetemi élet szépségeit. Próbáltam egyensúlyt tartani a magánélet és a tanulás között. Volt olyan szaktársam, akit egyetlen egy órán sem láttam. Csak a vizsgákon, majd később a diplomaosztón találkoztam vele. Nagyon izgultam a szakdolgozatom védése előtt, de nagy sikert arattam a dolgozat címével. ,,A fizika a művészet világának az atyja”. A vizsgabiztosok jót mosolyogtak rajta, sőt még meg is jegyezték, hogy mennyire találó cím egy olyan dolgozathoz, amelyben a világ fizikusainak az élete olvasható.

A főiskola mellett igyekeztem elvégezni különböző szakmákat, így például az Oktatozone által felkínált aranykalászos gazda képzésen is részt vettem. Az említett felnőttképzési központ egy több mint tíz éves tapasztalattal rendelkező cég, amellyel EU-s projektekben, főleg a TÁMOP és a VEKOP programokban is találkozhattunk. Közel tízezer résztvevőnek segítettek az évek során a szakmai céljaikat elérni. Kiváló szakemberek tartják a kurzusokat, nem mellesleg a saját felkészítésű anyagok mellett a tankönyveket is biztosítják az érdeklődőknek. Megfizethető árat nyújt, a magánszemélyeknek részletfizetési lehetőséget is kínálnak. A tanfolyamok Budapest frekventált helyein, illetve online is elérhetőek.

Az Oktatozone elkötelezett abban, hogy tudásukkal és tapasztalatukkal minőségi, szakképzett munkaerőt képezzenek, segítsék a résztvevők elhelyezkedését, és élethosszig tartó tanulásukat. A kapcsolat menüpont alatt megadott e-mail címeken, telefonszámokon, vagy ügyfélfogadási időben személyesen a cég budapesti irodájában (Fehérvári út 83.) további információ kérhető az ügyintézőktől. De akár egy egyszerű űrlapot is kitölthetünk és így felvehetjük velük a kapcsolatot.

Rengeteg lehetőség közül lehetett és lehet választani. Számomra az erdészet és a mezőgazdaság volt az, ami akkor a legjobban felkeltette az érdeklődésemet. Fontos kiemelni, hogy egyes szakmákhoz, részszakmákhoz szakmai előképzettség szükséges, így érdemes megfontolni a választásunkat. Mivel a nagyszüleim gazdálkodók voltak, így nem volt kérdés, hogy az aranykalászos gazda képzés lesz az én befutó tanfolyamom.

Egy külön menüpontban a kezdés részletei, díja, jelentkezési határideje, helyszíne alatt további részletek olvashatók a képzésről. A kurzuson való részvétel egyik feltétele az alapfokú iskolai végzettség, vagy a másik opció a Dobbantó program elvégzése. Az egészségügyi alkalmassági követelményhez szükséges dokumentumokat, a foglalkozás-egészségügyi szakellátók listáját a letölthető nyomtatványok között lehet megtalálni.

A szakmai vizsgára bocsátás egyik alaptétele a képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány, illetve a mezőgazdasági vontató vezetésére érvényes vezetői engedély (T, C+E, C1+E kategória, vagy B kategóriás jogosítvány) bemutatása. Érvényes vezetői engedély nélkül pedig a szakma balesetveszélyes jellegére tekintve a vizsga nem kezdhető meg.

Az aranykalászos gazda egy olyan szakember, aki megfelelő mezőgazdasági ismeretekkel, a mezőgazdasági munkák végzéséhez elengedhetetlen fizikai, elmélet és gyakorlati felkészültséggel rendelkezik, és vállalkozói tevékenységhez szükséges ismeretek tudatában van. A termelési feladatokat szakszerűen, gazdaságosan, környezetkímélően végzi el. Ismeri az állattartás, a szántóföldi tevékenység, a növénytermesztés és a kertgazdálkodás alapjait. Képes a vetést, talaj-előkészítést, növényápolást, a talaj termőképességének fenntartásával kapcsolatos feladatokat ellátni, a takarmányozási és az elemzési célra termesztett növényeket betakarítani, tárolni, tartósítani. Az állatjólléti és -higiéniai, tartástechnológiai feladatokat végre tudja hajtani. Takarmányoz, állatot szaporít, zöldséget termeszt, gyümölcs- és szőlőtermesztési feladatokat is ellát. A mezőgazdasági munkagépeket kezeli, karbantartja az építményt, egyszerű javítást végez, környezet-, tűz- és munkavédelmi előírásokat betartja és betartatja. A kereskedelmi, vállalkozási, szervezési és ügyviteli tevékenységet véghez viszi, önálló agrárgazdasági vállalkozást működtet.

Az előbb olvasottak alapján kiderül, hogy az aranykalászos gazda nem csupán egy egyszerű mezőgazdasági szakember. Felkészült, tapasztalt és elkötelezett agrárvállalkozó. A kurzus során olyan elméleti ismeretekre, gyakorlati tudásra és készségre lehet szert tenni, amelyek nélkülözhetetlenek a jövedelmező mezőgazdasági munkák során.

Ez a végzettség azért is fontos, mert nemcsak előny, hanem alapfeltétel is a sikeres pályafutáshoz is. A termelési feladatokat szakszerűen és környezetkímélő módon látja el, amelyhez elengedhetetlen a szakmai tudás. A mezőgazdasági munkálatok mellett ezen a kurzuson résztvevők felkészülnek a vállalkozói, szervezési és ügyviteli világra is.

Ez a képzés azoknak ajánlott, akik például jelentkeznek a fiatal gazda pályázatra, akik földvásárlásra készülnek, akik örökölnek földet (de nem egyenes ágon), akik részt vesznek hazai és EU-s pályázatokon, illetve olyan mezőgazdászok jelentkezését is várják, akik generációs megújulásban gondolkoznak.

A kurzus alatt elsajátítható a talajművelési rendszerek és a talajhasználat alapjai, a növényápolás és a növénytermesztés gyakorlati fázisai, de a betakarítást, tartósítást, a termények tárolási módját is megtanítják. Hangsúlyt fektetnek az állatok jóllétére és az állattartásra, a zöldség-, gyümölcs- és növénytermesztésre, illetve a mezőgazdasági munkagépek és erőgépek felépítése és működése is szóba kerül. Nem mellesleg az oktatók kitérnek a mezőgazdasági vállalkozással kapcsolatos alapfogalmakra is.

Az aranykalászos gazda résszakma az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokat is biztosít. Olyan szakemberek oktatják az érdeklődőket, akik rendkívüli nagy tapasztalattal rendelkeznek. A terepi gyakorlat során pedig a tanultakat valós környezetben is alkalmazhatják az érdeklődők.

A képzésnek számos előnye van. Ide tartozik a már említett megfizethető ár, de kiemelten fontos a közvetlen, támogató légkör, a több évtizedes oktatási tapasztalat, a modern módszerek, az ingyenes jogosítvány igénylése az erre kijelölt hatóságnál, a piacképes szaktudás és az alapos felkészültség.

A legjobb, hogy nem kell sok időt eltölteni a jelentkezéssel. Az oldal alján egy végtelenül egyszerű űrlap kitöltésével percek alatt közelebb kerülhetünk az álmaink megvalósításához.