Az írás mellett a környezetünkért is tehetünk egy hőszivattyúval

A művészet az egyik nagy tényező, ami emberré tesz minket. Ha belegondolunk, ez az egész egy annyira elvont dolog ahhoz képest, hogy mondjuk ennünk, innunk és aludnunk kell. Röviden, egyáltalán nem életszükséglet, és mégis sokkal szegényesebb lesz az életünk, ha művészet nélkül élünk. A művészet egyszerre egy kreatív és egy lejegyző folyamat. Kreatív, mivel a semmiből kell teremtenünk valamit, amivel más embereket is el tudunk érni, emellett pedig a saját érzéseinket is ki tudjuk fejezni. Lejegyző, mivel szubjektív képet alkot arról az adott korról, amiben a művészeti termék létrejött.

Számomra ez a legérdekesebb rész. Ha megnézünk mondjuk egy 20. század eleji festményt, akkor teljesen vissza tudunk repülni abba a korba, és rájöhetünk, hogy mennyire relatív az az élmény, amit mi élünk meg a jelenlegi világunkkal kapcsolatban. Ezért szeretek mindig kicsit utána olvasni egy műnek, amit éppen olvasok, vagy nézek. A kontextus rengeteget tud változtatni azon, hogy miként élünk át egy művészeti terméket. Sokszor volt olyan, hogy még középiskolában olvastattak velem egy könyvet, ami egyáltalán nem fogott meg és amiről igazából azt sem tudtam, hogy miről szólt. Eltelt pár év, megnéztem az interneten egy videót, ami erről a könyvről szólt és ez teljesen más megvilágításba helyezte az egészet. Egy olyan megvilágításba, amit sajnos nem tudtak nekem akkoriban jól átadni a tanárok.

A művészet tehát rendkívül sokoldalú és nagyon fontos is. Fontos, mivel olyan dolgokra hívja fel az ember figyelmét, ami elsősorban láthatatlan és csak megérzéseink vannak róluk. Ezek azok a gondolatok, megérzések, amik minden nap keringenek az emberben, csak sosem merjük kimondani. Többször volt olyan, hogy miután végigolvastam egy gondolatmenetet egy könyvben, a saját gondolataimra ismertem bennük, amiket sosem tudtam ilyen összeszedetten megfogalmazni.

Rengetegszer botránkozok meg, vagy döbbenek meg olyan dolgoktól, amik idáig az orrom előtt hevertek, csak nem vettem észre őket. Elsőként ez a rádöbbenés mély szomorúságot szokott kiváltani belőlem, majd a motivációt arra, hogy tegyek az adott dolog ellen. Pontosan így kerültem kapcsolatba komolyabban a környezetvédelemmel. Egy jó könyv olvasása után elkezdtem keresgélni az interneten alternatív fűtési megoldásuk után, mikor a következő felirat fogadott: Hőszivattyú értékesítés és telepítés Magyarország teljes területén! Kíváncsi voltam, hogy ez a kiírás mit takarhatott, úgyhogy rákattintottam, és rövid időn belül a Klímaglobál oldalán találtam magamat.

Hőszivattyú értékesítés és telepítés Magyarország teljes területén!

Már azelőtt hallottam erről a helyről, hogy elolvastam a „Hőszivattyú értékesítés és telepítés Magyarország teljes területén!” feliratot. A barátaim mondták, hogy innen szerezték a klímájukat, ami azóta is megbízhatóan teszi a dolgát. A hőszivattyúkról azonban nem mondtak semmit, és én sem tudtam, hogy mi is valójában ez a szerkezet. Szerencsére azonban a Klímaglobálon mindent megtudhattam róla, és arról is, hogy miért jó a környezetnek, ha beszerzünk egy ilyet.

De nem akarok ennyire előreszaladni, elsőként beszéljünk arról, hogy mikor fellépünk az oldalra, mi fogad minket. Kellemes képek egy olyan otthonról, amely a miénk is lehet. Tetszett nagyon az, hogy nyugtató, hideg színekkel játszik az oldal, ezzel megteremtve a kiegyensúlyozottság érzését. A kialakítás is nagyon egyszerűen megtanulható. A bal fölső sarokban található egy menü, amiből kiválaszthatjuk azt, hogy minket melyik kategória érdekel. Rákattinthatunk a klíma opcióra, vagy olvashatjuk a Klímaglobál blogját, de még az elérhetőségeiket is megnézhetjük ennek a menünek a segítségével.

Engem viszont a Hőszivattyú értékesítés és telepítés Magyarország teljes területén! felirat hozott ide, úgyhogy a „hőszivattyú” kiírásra kattintottam. Eltűnt minden korábbi, nem oda tartozó információ és megtudhattam mindent a hőszivattyúkról. Egy rövid tájékoztató fogadott, ahol elmagyarázták, hogy a hőszivattyú egy olyan, megújuló energiaforrást használó otthoni rendszer, mint a napelem, vagy a napkollektor. Ez egy hatalmas döbbenet volt számomra, mert a nevéből teljesen máshogy képzeltem el a funkcióját. A szivattyú része miatt azt hittem, hogy a lefolyórendszerhez tartozik és ezt teszi majd takarékosabbá. Ez a feltevésem azonban hibásnak bizonyult, mivel a hőszivattyú teljesen más funkciót lát el.

Egy zseniális mérnöki találmányról van itt szó, amely a föld energiáit nyeri ki. Ezekkel pedig lehetőségünk van a lakásunk hűtésére, fűtésére és még a meleg víz előállítására is. Gondoljunk bele abba, hogy hány dolgot tudunk csinálni mondjuk a gázzal. Szinte csak fűteni tudunk ezzel az energiaforrással. Egy hőszivattyú segítségével azonban rengeteg gondunk megoldódik, ráadásul úgy, hogy egy folyamatosan megújuló energiaforrást használunk. Végre nem fogom rosszul érezni magam amiatt, hogy vettem egy forró fürdőt. Azelőtt mindig pazarlásnak éreztem, így viszont teljesen új megvilágításba kerül majd ez a tevékenységem is.

Tájékoztatót kaptunk emellett a többi energiaforrásról is, és arról, hogy miért éri meg sokkal jobban, ha a hőszivattyú megoldását választjuk közülük. A gázzal kapcsolatban elmondták a korábban felsorolt érveimet, és annyit tettek még hozzá, hogy nagyon veszélyes is tud lenni. Mindenki emlékszik, hogy mennyire óvva intette az anyukája, mikor be kellett gyújtani a kazánt. Én is mindig rettegtem tőle, hogy esetleg berobban. A hőszivattyú segítségével azonban elfelejthetjük ezt a konstans félelmet.

Sokan az áramra esküsznek, ha fűtésről van szó. Édesapám is ezt a megoldást választotta, mikor kiköltözött a mobilházába. A Klímaglobálon azonban megtudtam, hogy attól függetlenül, hogy az áram egy viszonylag biztonságos fűtési mód, mégis nagyon drága. A hőszivattyú ezekkel szemben egy egyszeri nagyobb beruházást igényel csak. Persze ne várjuk azt, hogy a hőszivattyú ára olcsó lesz. Akik már foglalkoztak megújuló energiaforrásokat használó szerkezetekkel, azok tudják, hogy elsőként mindig drágának tűnik ez a beruházás. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez később meg fog térülni.

Szép lassan csökkenni fognak a hónap végi számláink és pár éven belül azt vesszük majd észre, hogy teljesen megtérült a hőszivattyúba fektetett összeg. Szerintem ez egy csodálatos érzés. Nem csak azért, mert a pénztárcánkat kíméli, hanem mert annak a tudatában lehetünk, hogy tettünk valamit a bolygónkért is. Ebben az életben olyan kevés dolog fölött van kontrollunk, és sokszor azt érezhetjük, hogy a környezetünk problémái is ebbe a kategóriába tartoznak. Így viszont egy egész életnyi pazarlást spórolhatunk meg a természet számára. Tehát, minden egyes nap, amikor a meleg lakásunkban ülünk, nem kell arra gondolnunk, hogy mi lesz majd a gyermekeink jövőjével a döntéseink hatására.

Persze ahhoz, hogy installálni tudjunk egy hőszivattyút, rengeteg feltételnek kell megfelelnünk. Ehhez szükségünk lesz a Klímaglobál munkatársainak segítségégére. Ők pedig készségesen elmagyaráznak nekünk mindent, ami nem teljesen tiszta a telepítés folyamatával kapcsolatban. Az ügyintézés során mindig azt éreztem, hogy valóban fontos nekik az, hogy megfelelően működjön majd a telepített rendszer. Mindig el tudtam őket érni, ha valami problémám volt, és teljes mértékben meg voltam elégedve a szolgáltatásukkal.