Csőtörés miatt káoszba fulladt a várva várt kiállításmegnyitó

Mivel a legjobb barátaim között is sok képzőművész és kurátor van, elég gyakran járok kiállításmegnyitókra. Szeretem támogatni a barátaimat azzal, hogy magam is elmegyek megnézni a műveiket, és ha lehet, minél több embert viszek el magammal, hogy ők is megismerkedhessenek friss szemléletű, fiatal, feltörekvő művészekkel. Ki tudja, lehet, hogy potenciális műgyűjtőt viszek magammal, aki anyagilag is tudja támogatni a művészt. Vagy csak egy lelkes művészet rajongót, aki meg tudja engedni magának, hogy festményt vásároljon.

Mivel látom, hogy sokan mennyire nem becsülik meg a modern művészeket, nagyon fontosnak tartom az ilyen jellegű eseményeket. A megnyitók keretein belül, ahol magával a művésszel is meg lehet ismerkedni, és ő maga beszél is a művekről, rengeteg információhoz lehet jutni. Még az is lehet, hogy egy szkeptikus nézelődőt is meg tud győzni a mű mögötti gondolat, ha azt első kézből az alkotótól hallhatja.

Voltam már fantasztikus megnyitókon, de voltam már olyanon is, ahol nem annyira jött össze sikeresen a szervezés. A legutóbbi kiállítás élményemet azonban semmi sem múlhatja alul, és ráadásul még csak nem is a szervezők tehettek róla. A nyitó beszédek fél héttől kezdődtek volna, de amikor negyed hét körül a legtöbben odaértek, a galériából ömlő víz és tanácstalan szervezők fogadták a vendégeket. Egy elég szerencsétlenül időzített csőtörés miatt el kellett halasztani a várva várt megnyitót. Mi pedig csalódottan hazamehettünk.

De mit lehet ilyenkor tenni?

vízszerelő Budapest

Hazafelé menet sokat gondolkoztam ezen, mert nagyon sajnáltam a történteket, a kiállító művészeket, a szervezőket és a galériát is. Egy ilyen csőtörés több százezer forintos kárt tud okozni. Arról nem is beszélve, ha valamelyik műtárgy is megsérült benne. Akár galériáról, akár egy magánszemély lakásáról van szó, a csőtörés mindig iszonyatosan kellemetlen. Ha többemeletes házban történik ilyen, akkor gyanítható, hogy nem csak egy lakás fog elázni, hanem az alsóbb szintek is. Ilyenkor történhet a legtöbb vita a lakóközösségben, mert mindenki a másikat hibáztatja. Aztán lehet hívni a szerelőt, közös képviselőt és a biztosítót.

Velem is előfordult már, hogy az alattunk lakó szomszéd egy szép napfényes délután becsöngetett hozzánk, és nem túl boldogan közölte velem, hogy ázik náluk a fal. Erre szintén ugyanakkora lelkesedéssel válaszoltam neki, hogy nálam is. Ebből is az látszik, hogy hajlamosak vagyunk egyből a másikra hárítani a problémát, pedig, mint kiderült, az egyik falban egy nem megfelelően elzárt cső okozta a problémát. Az én falam is emiatt kezdett el penészedni, amikor pedig kibontottuk a falat édesapám mindenes szakemberével, egy olyan csövet is találtunk, amiről fogalmunk sem volt, hogy ott van. A cső pedig egy 1992-ből származó újságpapírral volt betömve, rendkívül “szakszerűen”. Nagy szerencsém volt. A szakember, aki egyébként vidéken lakik azon a héten épp Budapesten járt, ezért tudott kiszállni hozzám is.

Nincs is az ismerősi körömben megbízható vízszerelő Budapest környékén. Ekkor egy kicsit kétségbe is estem, mert rögtön az jutott eszembe, hogy ha velem történik olyasmi, mint aminek a befuccsolt kiállításmegnyitón a szemtanúja lehettem, azt sem tudnám kihez forduljak. De mi van, ha nem is vízszerelő kell, hanem a kazánnal akad valamilyen probléma?

Nagyon nehéz mindenre megtalálni a megfelelő embert, aki igényes a munkájára, és nem tölt el plusz 2 felesleges órát pepecselve valamin, ami igazából 1 óra alatt megoldható lett volna. Sajnos volt már velem ilyen. Ez történik, ha órabérben számolják a javítás díját. A pimaszabb szerelők pedig pontosan tisztában vannak azzal, hogy ha nem értesz a szakterületéhez, az árakkal sem leszel tisztában, így gyakorlatilag bármennyit elkérhetnek tőled. Amire te majd maximum húzod a szád, de a vége úgyis az, hogy ki kell fizetned a kért összeget. Ha ez a hónap végén történik, amikor még nem kaptad meg a fizetést, ez roppantul kínos lehet, ugyanis nem két fillérről van szó.

Bingó, meg is van a jó szakember!

Hazaérve a Google segítségét kértem, és rákerestem arra, hogy “vízszerelő Budapest“. Némi kutakodás után megtaláltam azt, amit kerestem. Egy olyan nagyszerű vállalkozást, akik egyszerre nyújtanak megoldást nem csak a vízszereléssel kapcsolatos problémákra, hanem duguláselhárításról, gázszerelésről és még sok másról is tudnak gondoskodni. A legjobb az egészben, hogy kiszállási díjat is csak akkor kérnek el, amennyiben bármilyen munkát el is kellett végezni. Azaz ha csak kijönnek a helyszínre, és felmérik a terepet, azért nem számítanak fel külön kiszállási díjat, ami alapesetben minimum 8000 forint lenne. Velem történt már olyan, hogy a szerelő háromszor fizettette ki a kiszállási díjat. Először azért, mert kijött hozzám, másodszor azért, mert elment a boltba megvenni a hiányzó alkatrészt, harmadszor pedig azért, mert visszajött…

Ha egy olyan vállalkozást találok, akik ennyi mindent meg tudnak oldani profi munkával és még csak a kiszállási díjat sem kérik el minden esetben, akkor bennük megbízhatok. Még ingyenes tanácsadásban is szívesen segítenek. Ha pedig igen nagy a baj, akár egy órán belül is ki tudnak szállni. A weboldalon elég részletesen be van mutatva, hogy milyen problémára milyen szakember segítségére van szükséged, és hogy ilyen-olyan készüléknél milyen hibalehetőség áll fenn. Pontosan ilyennek képzeltem el egy elhivatott, hozzáértő vállalkozás honlapját.

A végén még én is szakértő leszek

Nem csak csőtöréshez kell vízszerelőt hívni. A csatornával, csapteleppel, lefolyóval, wc tartállyal is lehet probléma, vagy egy nagyobb dugulás miatt jön vissza a víz, és ki kell hívni szakembert. A megfelelő karbantartással, lefolyó- és csatornatisztítással, csatornakamerázással a baj megelőzhető. Ti tudtátok egyébként, hogy a vízszerelő még a kádfelújításban is tud segítséget nyújtani? Nem kellene új kádat venni akkor sem, ha már ütött-kopottnak tűnik, mivel egyszerűen újrafesthető. Vagy azt például tudtátok, hogy a kemény víz teheti tönkre a bojlert, mosógépet és vízforralót. Én biztosan nem, erre is most jöttem rá.

Ez az eset a galériában történő csőtöréssel most ráébresztett arra, hogy bármikor történhet valami kellemetlenség. Érdemes képben lenni azzal, hogy mit mi okozhat, és hogy kit kell kihívni ilyenkor. Nem árt tisztában lenni az árakkal sem, hogy ne fizessünk háromszor annyit, mint amennyit egy tisztességes szakember elkérne. Most belevetettem magamat a víz-gáz-fűtés szerelés világába, hogy ne legyek annyira kiszolgáltatva, ha velem történik hasonló. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen jellegű problémák nagyon veszélyesek is lehetnek. Gondoljunk csak egy gázszivárgásra. És ki tudja, lehet, hogy január közepén egyszer csak a kazán fogja bemondani az unalmast, és napokig fűtés és meleg víz nélkül maradok. Nem hangzik túl jól, igaz?

Bár kicsit messzire keveredtem a kiállításmegnyitótól, de úgy éreztem fontos erről beszélni. Az ilyen hétköznapi problémák mindenki életében előjöhetnek, nem árt felkészülni rájuk.