Ez is lehet műalkotás?

Ma egy olyan dolgot szeretnék bemutatni, ami valójában egy hétköznapi, funkcionális tárgy, mindannyiunk életében jelen van vagy volt. Annyira hétköznapi, hogy nem is gondolunk rá úgy, mint szépre, vagy alkotómunka eredményére. Pedig, a megjelenésen kívül funkcionalitás szempontjából is fontos követelményeknek kell megfelelnie, mely már önmagában is aprólékos tervezést igényel. E tárgyunk esetében lényeges szempont a kényelem is, és a mai világban már nem meglepő módon, hiszen ez szinte minden dolognál elhanyagolhatatlan tényezővé vált; hogy a külcsín is a topon legyen.

Ma már nemcsak a ruházatunkban lehetünk divatosak vagy előkelőek, hanem a kiegészítőink, használati tárgyaink is hozzátehetnek stílusunkhoz. Az emberek már a kisbabáik esetében is elkezdik a csinos öltözködést mutogatni; gyermekeiknek is sokszor vesznek márkás ruhát vagy cipőt, holott ekkora gyerekek mindent hamar kinőnek, és még nincs is szükségük a legfrissebb divat követésére a társadalmi beilleszkedéshez. Sokkal inkább a szülőnek fontos, hogy mit ad a gyermekére. Így hát amellett sem mehetünk el, hogy a kisbabának járműve is van.

Mindezek ellenére mégsem tekintünk a babakocsira úgy, mint egy művészi alkotásra.
Pedig az Inglesina Babakocsi – Aptica XT – Aptica Quattro pont egy olyan babakocsi, amelyről igényessége miatt elmondható, hogy igazi műalkotás.

Először is, ami miatt első látásra is hihetünk ennek az állításnak, külső jegyei alapján nagyon szép, elegáns és egyedi. Több színből is választhatunk vásárláskor, melyek mind nagyon szépek, megfelelnek a modern igényeknek. Személy szerint én a Horizon Grey színt ajánlanám, kellemes halvány árnyalata miatt. Szép kontrasztot alkot a fekete és ezüst színű vázzal.

Műszaki szempontból pedig érdemes megemlíteni, hogy ennél a modellnél mind a négy kerék rugózása külön állítható, ezen a linken, vagyis a babaverda.hu oldalon pedig még többet megtudhatunk az Inglesina Babakocsi – Aptica XT – Aptica Quattro modellről. Itt meg is vásárolhatjuk az említett terméket, és az utcákat máris egy műalkotással szelhetjük mi magunk is.

Hogy tovább fokozzam az álláspontom meggyőző erejét (miszerint ez a babkocsi is tekinthető műalkotásnak), egy underground művész ismerősömnél láttam, hogy az Inglesina Babakocsi – Aptica XT – Aptica Quattro ihletése nyomán készített egy pop art stílusú képet babakocsikról. Ezen felbuzdulva, több babakocsis alkotást is készített, a legtöbb ezt az említett modellt ábrázolja, akár fotókon, akár más módon feldolgozva ezt a szokatlan témát.

Érdemes lenne megtekinteni őket, de a művész egyelőre nem tervezi nyilvánossá tenni, csak egy-két ismerősének mutogatja. Így ennyi is lenne a rövid bemutatás a babakocsiról, melyre műalkotásként is tekinthetünk – remélem, sikerült egy kicsit formálni a véleményeket ezzel kapcsolatban.