Online is lehet környezetbarát tisztítószert találni

A minap láttam egy köztéri szobrot, ami valamiért nagyon megfogott. Nem volt kiemelkedő, és különlegesnek sem mondanám, de valami mégis volt benne, ami arra késztetett, hogy megálljak és alaposan is szemügyre vegyem. Egyébként hihetetlenül szép munka volt, nagyon finom, apró részletekkel, és szinte érződött rajta, hogy milyen nagy lélekkel készíthette el a szobrász.

Mindig is irigyeltem a művészeket, és azokat is, akikben van egy kis hajlam és tehetség a művészetekhez. Az nekem teljesen mindegy, hogy melyik művészeti ágban jeleskedik valaki, mert így is, úgy is irigyelni fogom a tehetségét. Ugyan meg lehet tanulni, mondjuk festeni, vagy zenélni és táncolni is, de szerintem ez csak egy bizonyos szintig lehetséges. Mármint, szerintem ahhoz, hogy valakit tényleg művésznek lehessen nevezni, kell egy veleszületett tehetség és érzék, és ehhez sajnos nem lehet hozzájutni, bármit is csináljon az ember. Hát, eltelt már jó pár év, mióta megszülettem, mégsem tudok ebből az „irigységből” engedni, és szerintem soha nem is fogok.

De szerencsére azért van az életben rengeteg olyan dolog, amit már-már művészi szinten lehet űzni. Ott van például a kedvenc szomszédom, aki nagyon ügyesen váltott életmódot, sőt, inkább életstílust, ugyanis igyekszik kerülni minden káros anyagot. Persze, a mai világban lehetetlen teljesen elkerülni minden ilyen dolgot, de amennyire csak lehet, ő azért megpróbálja.

Az új ötlete az volt, hogy átáll a vegyszermentes háztartásra, vagyis nem használ káros anyagokat tartalmazó tisztító-, mosó-, és mosogatószert sem. A tisztitoszer.net weboldala gyakorlatilag ezzel a témakörrel foglalkozik blog formájában: rengeteg cikket el lehet olvasni a környezetbarát tisztítószerekről, azok beszerzéséről, arról, hogy mire kell figyelni egy ilyen termék vásárlásakor. És mindemellett mindenféle ötleteket és javaslatokat is lehet olvasni, ami a szomszédomnak nagyon sokat segített, mert azért túl sok mindent nem tudott sem a témában, sem pedig a környezetbarát tisztítószerekről.

Az egyik, itt olvasott blog bejegyzés hatására jött rá arra, hogy inkább online kellene keresgélnie a termékek között. Tisztítószerek online ugyanúgy elérhetők, mint bármelyik másik terméktípus, és nagy előnye szerintem, hogy a választék sokkal nagyobb lehet, mint egy fizikai üzletben.

Ez a blog, amiről beszélek, nem csupán egy szuper hasznos tanácsokat összegyűjtő oldal, hanem egy webshop is. Úgyhogy meg is jegyezte a szomszédom, hogy a tisztítószerek online vásárlásának problémája elég gyorsan hamar megoldódott.

Itt is többféle terméktípus van, és fontos, hogy ezek környezetbarát tisztítószerek, vagyis semmiféle káros vegyszert, vagy káros anyagot nem tartalmaznak. Ez értelemszerűen vonatkozik mind a környezetbe való visszajutásukra, illetve az emberre is.

Az első dolog, ami azonnal szemet szúrt neki, hogy a webshopban kapható autóápolószer is: és tudjuk, hogy a különféle autósamponok bőséggel tartalmaznak vegyszereket, és bár az előírások szerint autót mosni csak úgy szabadna, ha az autóról lemosott szereket elvezetjük – nem kerülhet be a csatornákba -, de ez nagy valószínűséggel sokaknál nem így történik. És ennek szerintem nem a szándékos károkozás az okozója, hanem az, hogy nehéz kivitelezni. Úgyhogy a szomszédom nagyon örült annak, hogy a tisztítószerek online boltjában talált egy olyan sampont, ami nem káros a környezetre. És az sem elhanyagolható tulajdonsága, hogy bőrkímélő hatása is van. De nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy kevésbé lenne hatékony, hiszen ha nem mar, az az autónak is csak jó.

A környezetbarát tisztítószerek – bármelyikről is legyen szó igazából – attól környezetbarátok, hogy az előállításuk minden esetben a környezettudatosság jegyében történik. Ezek az elvek pedig nem csak a gyártási folyamatokra vonatkoznak, hanem a tárolásra és a szállításra is.

Mindenhez, így az említett autósamponhoz is, tartozik egy termékleírás, ugyanis ezeknél a szereknél nagyon fontos a megfelelő arányú hígítás: nem lehet a koncentrátumból se túl keveset, se túl sokat alkalmazni. És még egy nagyon fontos információ: a kevert, vagyis hígított vegyszerek jelentős része 30 nap alatt teljesen lebomlik.

Nekem akkora újdonság volt, hogy környezetbarát tisztítószerek online is elérhetők, hogy bevallom, megnéztem én is az oldalt, és teljesen biztos, hogy ki fogok próbálni egy-két terméket. Az autósampon például bevált a szomszédnak, most arra várok, hogy véleményt mondjon az egyik mosószerről is, mert hát, az is van.