PB gázzal a kreatív karácsonyért

A karácsony a kedvenc ünnepem. Imádom a színes, csillogó díszeket, az egyedi készítésű ajándékokat, a designer karácsonyfadíszeket. A saját lakásomban is igyekszem nem szokványos, kreatív módon megteremteni a karácsonyi hangulatot, így például az én karácsonyfám nem élőfenyő (ezt harcos környezetvédőként már csak a környezettudatosság miatt sem engedhetem meg magamnak), de nem is műanyag elemekből építkező műfenyő, hanem egyszerű, minimalista, de annál szembe tűnőbb fa. Idén a lakásfelújításból megmaradt faléceket hasznosítottam újra: a megmaradt deszkákat egymásra merőlegesen egymásra szögeltem, fehér hóspray-vel lefújtam a deszkák végeit, majd természetes, a szomszédos erdőben gyűjtött tobozokból, gesztenyéből saját kézzel készített díszekkel, és egy visszafogott, fehér LED-es égősorral feldíszítettem.

Egy szó, mint száz: kimondottan szeretem az egyedi megoldásokat. Kedvenc téli elfoglaltságom, hogy sorra veszem a főváros és a környező városok karácsonyi vásárait (fanatikus vagyok, olykor még a szomszédos országok vásáraiba is ellátogatok!), és kedvemre válogatok a szebbnél szebb ajándékok, díszek között. Órákig képes vagyok sétálni az árusok között; van, hogy egy teljes napot kint töltök, kedvemre válogatok nem csak a szebbnél szebb portékák, de a jobbnál jobb karácsonyi ételek között is, sőt, a legtöbbször kellemes, szabadtéri előadásokba is van szerencsém belefutni. A karácsonyi forgatagban persze ez koránt sem meglepő: a legtöbb vásár rendelkezik olyan fűtött sátorhellyel, ahol délelőtt a gyerekközönségnek kedveskednek matiné és báb előadásokkal, gyermekkoncertekkel, nap közben betlehemes játékokat lehet nézni, este pedig a felnőtt közönségnek is kedvező színházi előadásokba, világzenei koncertekbe, zenekari vagy kórus produkciókba is beleütközhetünk.

Észrevettétek-e azonban, hogy a hasonló méretű, felépítésű, kültéri rendezvények, vásárok helyszínén felállítottak sátrakban olykor egészen más a hőérzetetek – és nem azért, mert adott esetben fáradtabban, álmosabban, a hidegre érzékenyebben toppantatok be a helyszínre? Megrögzött vásár látogatóként sokszor belefutottam már, hogy bizony volt olyan sátor, ahol a télikabát alatti két vastag pulcsi sem segített, és egyik lábamról a másikra ugráltam, hogy ne fagyjak oda a padlóhoz, míg más sátrakban kicipzárazott kabátban, a sapkámtól és a sálamtól megszabadulva, szabadon tudtam élvezni az éppen porondon lévő előadást? A sokadik ilyen élmény után elkezdett foglalkoztatni a téma, így addig-addig helyezkedtem, amíg az egyik helyszínen oda nem sodródtam a szervezőhöz, és megkérdeztem: mivel biztosítják az egyenletes, kellemes meleget a sátrakban?

A válasz nem is lehetett volna kézenfekvőbb: PB gázzal. A mobilis, könnyen cserélhető palackokkal a bennük lévő propán-bután gáznak köszönhetően akár 100 négyzetméternyi területen is képesek egyenletesen fenntartani a hőt, így a PB gáz kiválóan alkalmas külső terek befűtésére – a szabadtéri rendezvények mellett kávézók és éttermek is előszeretettel használják, így télen sem feltétlenül kell lemondanunk a kültéri, kávéteraszos beszélgetések élményéről. De tovább megyek: a PB gáz egyike a legjobb minőségű alternatív energiahordozóknak, így nem csak külső terek helyi fűtésére alkalmas. Magas fűtőértéke miatt adott esetben, például kempingezés közben, főzéshez is remekül használható: tökéletesen egyenletesen tartja a hőt, így segítségével akár egy kreatív, karácsonyi menü is játszi könnyedséggel összehozható, még az otthoni konyhában megszokotthoz képest eltérő, extrémebb körülmények között is.

Én pedig, mivel szeretem a fura és meghökkentő megoldásokat, gyorsan utána is néztem, kitől, hogyan tudnék otthonra, a télikertbe rendelni pár palackot. Meglepetésemre elég sok beszállítót találtam, de a legjobban mégis a gázpalack futár blog ragadta meg a figyelmemet. Leginkább az tetszett meg benne, hogy az oldal minden hasznos tudnivalót összefoglal a gázpalackokról, és a hozzám hasonló laikusok számára is érthető nyelven fogalmazza meg azokat. Másodsorban pedig rendkívül fontosnak tartom a minőséget és a megbízhatóságot: a gázpalack futár majd húsz éves tapasztalata abszolút meggyőzött, így vettem a bátorságot, és felvettem velük a kapcsolatot a megadott telefonszámon. A kolléga, aki felvette a telefont, maximálisan segítőkész volt, mindent elmagyarázott a PB gázpalackok típusáról, beszereléséről és a biztonsági előírásokról, így percek alatt meg tudtuk beszélni, mire van szükségem, és másfél órán belül kiérkeztek a budapesti lakásomba (de Budapesten kívül, húsz kilométeres vonzáskörzetben is örömmel vállalják a palackok cseréjét és telepítését). Nem kellett órákat töltenem azzal, hogy utána olvasok a technológiának, ráadásul sorban állás nélkül, gyorsan és könnyedén megkaptam, amire vágytam. Kiszálláskor ugyanaz a kolléga köszöntött, akivel telefonon beszéltem, ráadásul a pénztárcámat sem terhelte meg különösebben a karácsony előtti akció: Budapesten belül a legnagyobb palack kiszállítása is mindössze 11.000 forintomba fájt. Jó szívvel ajánlom hát mindenkinek, aki szívesen kint töltené a téli estéit a szabadban, és kényelmesen, hidegrázás nélkül gyönyörködne a hófödte tájban és a csillagos téli éjszakában.