Te már elgondolkoztál rajta, hogy napelemre válts?

Művészeti suliba is jártam anno, mivel nagyon szeretem a szépet, nagyon szeretek alkotni. Legfőképpen rajzolni szeretek, már kiskorom óta ez az egyik hobbim. Imádtam már akkor is olyasmit rajzolni, ami a természettel kapcsolatos. Talán a természet iránti szeretetem ösztönzött engem arra, hogy tinikorom óta odafigyeljek arra, hogy környezettudatosan éljek.

Igaz, nem vagyok vegán és nem biciklizem minden nap, de nagyon sok mindenre odafigyelek. Arra, hogy ne használjak több áramot, mint amennyire szükségem van, ne folyassam a vizet, ne szemeteljek, sőt, ne is termeljek olyan sok szemetet, és amit lehet, azt hasznosítsak újra.

Aztán amikor most már felnőtt lettem, még jobban oda tudtam erre figyelni, illetve még mindig nagyon jól oda tudok figyelni. Itt szeretnék kitérni arra, hogy milyen fontos lépés lehet a Föld, az emberiség számára, ha minél többen kezdünk napelemet használni. Tudom-tudom, ennek azért nem olyan egyszerű a kivitelezése, sokan sajnos nemhogy napelemet, de még azt sem tudják megengedni maguknak, hogy ételt tegyenek minden nap az asztalra.

Ennyire mély és szomorú sztorikba inkább nem szeretnék most belemenni. Én csak azt szeretném ezzel mondani, hogy bárki, aki úgy látja, hogy tud napelemet használni (van például egy családi háza) és meg is tudja engedni magának, az ne habozzon, vágjon bele. Nem fogja megbánni senki, aki úgy dönt, hogy csináltat egy napelem rendszer a tetőre.

Fontos itt kiemelnem, hogy léteznek napelem pályázatok. Utána kell olvasni a dolognak, sőt, vannak olyan cégek, ahol mindent töviről hegyire elmagyaráznak és felvilágosítják az embert a lehetséges pályázatokról. Mi is így tettünk a férjemmel, utánajártunk mindennek.

Nagyon fontos, hogy mielőtt csak úgy belevágnál bármibe is, gondold át, hogy mik azok a szempontok, amik fontosak számodra. Mennyi tőkéd van, van-e esetleg lakástakarékod (mert hogy ezt is fel lehet használni), vannak-e pályázatok, amiket meg tudsz pályázni, mely cégek azok, amelyek tuti, hogy megbízhatóak és nem csak lehúznak és gagyi dolgokat tesznek a tetődre. Mennyi a garancia, mivel dolgoznak, hogyan dolgoznak, mennyi idő, míg megcsinálják?

Bizony, sok mindenre oda kell figyelni, de tényleg ajánlom, hogy mielőtt belevágsz, nézd meg, hogy vannak-e kiírt pályázatok, mert azok is sokat segíthetnek a döntésben. Nem kell rögtön arra gondolni, hogy ez drága, nem engedheted meg magadnak, nem éri meg, lehúzás. És még sorolhatnám. Ez nem így van. Bizony megéri, ez egy befektetés, nem lehúzás.